Tiskové prohlášení prezidenta APHPP

Společností hýbe smrt dvanáctiletého britského chlapce Archie Battersbee odpojeného od přístrojů v persistentním vegetativním stavu, tj. v situaci, kdy byl fakticky mrtev a jeho jednotlivé orgány byly udržovány funkční jen pomocí přístrojů. Dle dostupných informací konali lékaři i soud v nejlepším zájmu chlapce.

Krutá emoční situace. Kdo rozhodne? Učinil tak soud a lékaři. Věřím, že správně. Převoz do hospice nebyl řešením. Riziko úmrtí při převozu velké, přínos hospice pro „mrtvého“ chlapce minimální. Chlapec zemřel v klidu a bez bolesti obklopen nemocniční péčí.

Hospic je alternativou pro živé na konci pozemského života. Nikoli pro „mrtvé“, jejichž tělesná schrána je díky přístrojům udržována „funkční“. Hospic není zázračným místem na uzdravení. Hospic je místem, kde umírající mohou prožít zbývající týdny či dny života bez bolesti (díky paliativní medicíně), beze strachu a osamění (díky personálu) a urovnat si poslední věci se sebou, s blízkými, s osudem, s Pánem Bohem.

Zásadní otázkou ohledně úmrtí britského chlapce nebyla jeho situace, kterou soud a lékaři vyřešili správně. Tou je situace chlapcových blízkých, na prvním místě jeho maminky. Obdivuji její postoj: „Jsem ta nejhrdější matka na světě. Byl to krásný chlapec a bojoval až do úplného konce".

Klíčové je umět pomoci v těžké chvíli právě jí. Marná a vyprázdněná lítost okolí, mediální pitvání detailů, komentáře na facebooku, hospodské rady, pavlačové drby atp. jsou k ničemu, spíše jitří vášně. Naopak podpora, nabídka pomoci, povzbuzení v jejím statečném postoji, neopakování stejných chyb je to, co pro nás všechny i maminku zemřelého chlapce můžeme smysluplně udělat.

Robert Huneš

(Foto: Flickr.com)