Nacházíte se na: ... » Odkazy » Literatura

Literatura

Ke stažení či poslechu: MUDr. Marie Svatošová: tři přednášky, Hospic a umění doprovázet K poslechu na http://www.tv-mis.cz/titul.php?id=477

PhDr. Robert Huneš - Hospic – sociální fenomén moderní společnosti Dokument ke stažení najdete v přiložených souborech na konci stránky   BLUMENTHAL-BARBY, K. a kol.: Kapitoly z thanatologie. Praha: Avicenum, 1987.

BOŠMANSKÝ, K., LACKO, A.: Človek z pohľadu pastorálnej medicíny a bioetiky. Ružomberok: Fakulta zdravotníctva, 2007.

BYOCK, I.: Dobré umírání. Praha: Vyšehrad, 2005.

CALLANANOVÁ M., Kelleyová P.: Poslední dary, jak porozumět zvláštnímu vnímání a potřebám umírajících. Praha: Vyšehrad, 2005.

DEPPERT, K.: Otázky smrti a umírání v civilním právu. In: Sborník Oráč z Čech – Česko-německá konference o smrti a umírání, 2006, s. 78-85.

DOSTÁLOVÁ O., Šiklová J.: Sociální práce v paliativní medicíně, In: Vorlíček J., Adam Z., Pospíšilová Y. a kol.: Paliativní medicína. Praha: Grada Publishing, 2004.

FRANKL, V. E. Co v mých knihách není. Autobiografie. Brno: Cesta 1997. FRANKL, V. E. Člověk hledá smysl. Úvod do logoterapie. Praha: Psychoanalytické nakladatelství J. Kocourek, 1994. FRANKL, V. E. Lékařská péče o duši. Brno: Cesta, 2006. FRANKL, V. E. Vůle ke smyslu. Vybrané přednášky o logoterapii. Brno: Cesta, 2006.

GOTTSTEIN, U.: Paliativní medicícna je „intenzívní medicínou“ pro tělo i duši a jasné ne aktivní eutanázii. In: Sborník Oráč z Čech – Česko-německá konference o smrti a umírání, 2006, s. 115-119. ISBN není uvedeno.

HALÍK, T.: Sedm úvah o službě nemocným a trpícím. Brno, Cesta 1993. HÄRING, B.: Viděl jsem tvé slzy. Útěšná knížka pro nemocné a jejich blízké. Praha: Vyšehrad, 1996.

HAŠKOVCOVÁ, H.: Lékařská etika. Praha: Galén 1997. Haškovcová, H. Rub života, líc smrti. Praha 1995 HAŠKOVCOVÁ, H. Lékařská etika. 2. vyd.,Galén, Praha, 1997 HAŠKOVCOVÁ, H.: Thanatologie. Praha: Galén, 2007

HENNEZEL, M. Smrt zblízka. Umírající nás učí žít. Praha: ETC Publishing, 1997

HUNEŠ, R.: Etický kodex zaměstnance hospice – závěrečná práce projektu zvyšování profesionality regionálních NNO, Agnes 2007. HUNEŠ, R.: Hospic – sociální fenomén moderní společnosti. Bratislava: VŠSZ, 2008

CHLOUBOVÁ, H. Uspokojování potřeb ve stáří v současném pojetí ošetřovatelské péče. In: Sestra, 1995, č.2.

KALCKHOFF, A., POPOVIČ, M.: Co je „dobro“ pro umírajícího člověka? In: Sborník Oráč z Čech – Česko-německá konference o smrti a umírání, 2006Křivohlavý, J. Mít pro co žít, Návrat domů, 1994

KŘIVOHLAVÝ, J. Povídej, naslouchám, Návrat, Praha 1993 KŘIVOHLAVÝ, J. Rozhovor lékaře s pacientem. Praha 1995 KŘIVOHLAVÝ, J. Vážně nemocný mezi námi. Praha 1989 KŘIVOHLAVÝ, J., KACZMARYK, S. Poslední úsek cesty. Praha 1995 KŘIVOHLAVÝ, J.: Křesťanská péče o nemocné. Praha: Advent, 1991. KŘIVOHLAVÝ, J.: Spirituální pohled do paliativní medicíny. In: Dialog Evropa XXI., 2008, č. 1-2.

KÜBLER-ROSSOVÁ, E. O životě po smrti. Arica, Turnov 1992. KÜBLER-ROSSOVÁ, E. O smrti a umírání. Turnov 1993 KÜBLER-ROSSOVÁ, E. Život a umírání. Kurs šťastného umírání. Nové Město nad Metují 1991 KÜBLER-ROSSOVÁ, E. Hovory s umírajícími, Signum unitatis, 1992 KÜBLER-ROSSOVÁ, E. Otázky a odpovědi o smrti a umírání. Arica Turnov a Nadace Klíček, Turnov 1993 KÜBLER-ROSSOVÁ, E. O smrti a životě po ní. Aquamarin, 1997LUKASOVÁ E.: I tvoje utrpení má smysl. Brno: Cesta, 1998. MALKOVSKÁ, N.: Sociálně-ekonomické aspekty typologie hospicových domů. Praha: ČVUT, Fakulta stavební, 2007.

MUNZAROVÁ, M. Úvod do studia lékařské etiky a bioetiky. Brno 1995 MUNZAROVÁ, M. Vybrané kapitoly z lékařské etiky I., Smrt a umírání. Brno 1997 MUNZAROVÁ, M.: Princip autonomie a lékařská etika. In: Praktický lékař 76, 1996, č.12. MUNZAROVÁ, M.: Paliativní péče ve vztahu k eutanazii. Vyjádření Evropské asociace pro paliativní péči, 1994. In: Praktický lékař 77, 1997 MUNZAROVÁ, M.: Eutanázie, nebo paliativní péče? Praha: Grada Publishing, 2005. MUNZAROVÁ, M.: Proč NE eutanázii aneb Být, či nebýt? Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2008. MUNZAROVÁ, M.: K otázce bolesti a utrpení. In: Praktický lékař 79, 1999, č.10, s.590-592.

NOUWEN, H.: Proměň svůj nářek v tanec. Olomouc: Matice cyrilometodějská, 2008.

OPATRNÁ, M.: Etické problémy v onkologii. Praha: Mladá fronta, 2008PECK, M. S.: Odmítnutí duše. Praha: Pragma, 2001

PERA, H.; WEINERT, B. Nemocným nablízku. Jak pomáhat v těžkých chvílích. Praha: Vyšehrad, 1996

POPOVIČ, M.: Paliativní medicína - Humánní a zdravotněpolitické aspekty v oblasti střední Evropy. In: Sborník Oráč z Čech – Česko-německá konference o smrti a umírání, 2006

POTŮČEK, M.: Sociální politika. Praha: Sociologické nakladatelství, 1995.

SLÁMA, O., KABELKA, L., VORLÍČEK, J.: Paliativní medicína pro praxi. Praha: Galén, 2007.

SVATOŠOVÁ, M.: Hospic Anežky České se představuje. Praha: Ecce homo, 1996. SVATOŠOVÁ, M.: Hospic slovem a obrazem. Praha: Ecce homo, 1998 SVATOŠOVÁ, M.: Hospice a umění doprovázet. Praha, Ecce homo 2003 SVATOŠOVÁ, M.: Hospice a umění doprovázet. Kostelní vydří: Karmelitánské nakladatelství pro APHPP, 2008.

STUDENT, J.-CH., MÜHLUM, A., STUDENT, U.: Sociální práce v hospici a paliativní péče. Praha: H&H, 2006

VÁCHA, M.: Místo, na němž stojíš, je posvátná země. Brno: Cesta, 2008.

VINAŘ, O.: Etika umírání a ekonomie. Medicína paradoxně hledá etické formy, jak život zkrátit. In: Vesmír 78, 1999, č.1

Standardy hospicové paliativní péče. Praha: Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče, 2007.

Zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách. Sbírka zákonů ročník 2006

Zákon č. 48/1997 Sb. O veřejném zdravotním pojištění.

Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách Postavení a diskriminace seniorů v České republice. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2006

BILLINGS, J.A., BLOCK, S.D. Kdy pacient žádá o urychlení smrti, JAMA-CS, 1:21-26, 1995

DOSTÁLOVÁ, O. Jak vzdorovat rakovině, Grada Avicenum, Praha 1993

GIERTLER R.: Přístrojová medicína a lidské umírání - dva neslučitelné protiklady? (Sborník 8. Evropského kongresu FEAMC). Praha 1996