Podpora rodiny a péče o pozůstalé

Je nedílnou součástí komplexní péče v hospicích. Již v době pobytu nemocného hospic nabízí sociální, psychologickou i spirituální péči nejen nemocnému, ale i jeho blízkým. Ošetřující personál je vzdělán a připraven na doprovázení nemocných a jejich rodin, v případě zájmu předá kontakt na psychologa i na duchovní, kteří s hospicem spolupracují.   K hospicové filosofii patří i péče o ty, kteří doprovodili své blízké v hospici. Rodiny mohou využít služeb hospice i nadále - pozůstalí mají možnost obrátit se na pracovníky hospice i individuálně, poskytnou jim přátelskou, psychologickou i duchovní pomoc a podporu.   Hospice pořádají setkání pozůstalých obvykle 2 - 3x do roka, ale respektují, když pozůstalí sdělí, že si na tato setkávání zvát nepřejí. Je to prostor pro společné vzpomínky na dobu strávenou s vašimi blízkými a možnost se podělit i o zkušenosti z doby po jejich odchodu. Vzájemné sdílení zkušeností může pomoci překonat těžkou dobu někomu jinému, možná se budete chtít na něco ještě zeptat… Setkání se účastní i sestry, ošetřovatelé a lékaři, které znáte a s nimiž jste prožili důležitou etapu života vašeho i vašich blízkých.

Průvodce v čase zármutku - Publikace možno objednat na adrese: ucto@hospicpt.cz, nebo na adrese: Hospic sv. Jana N. Neumanna, Neumannova 144, 383 01 Prachatice.