Nacházíte se na: ... » O Hospicích » Jak požádat o přijetí

Jak požádat o přijetí

Jak požádat o přijetí? Žádost o pobyt v lůžkovém hospici může podat rodina, praktický či jiný ošetřující lékař, sociální pracovnice. Formulář žádosti má většina hospiců na svých internetových stránkách. K žádosti se přikládají i další přílohy, obvykle důchodový výměr, rodný list a rozhodnutí o Příspěvku na péči, pokud jej klient pobírá. Vždy kontaktujte konkrétní hospic a domluvte se na možnosti přijetí se sociálním pracovníkem daného zařízení (kontakty najdete v sekci Hospice v ČR). Spolu s nemocným může být v hospici ubytován i jeho blízký člověk, i toto je třeba do žádosti vyplnit a domluvit se s pracovníky hospice, aby rezervovali jednolůžkový pokoj s přistýlkou.

Co si vzít s sebou? Léky, které běžně užíváte, pomůcky, které běžně používáte (hůl, berle, vozík ap.), toaletní potřeby, pyžama nebo noční košile, župan (pokud si prádlo chcete nechat prát v hospici, je nutno ho označit jménem), pohodlné oblečení na den (jen málo pacientů musí být v nočním prádle i přes den), oblečení pro pobyt nebo pohyb venku (i ležící pacienti mohou za hezkého počasí pobývat na terase, v zahradě, restauraci či v blízkém okolí hospiců), event. i společenské šaty (občas bývá v hospici i program, koncert apod.), domácí obuv na přezutí, občanský průkaz, průkazku zdravotní pojišťovny. Pokud uvažujete o donesení televizoru, radia či přehrávače, zkonzultujte to s pracovníky hospice, řada pokojů je televizory již vybavena.

Jak je to v hospici s návštěvami? Protože cílem hospicové péče je maximálně možné zlepšení kvality života nemocných, návštěvy jsou neomezené (24 hodin denně). Z téhož důvodu si nemocný může do hospice vzít i blízkého člověka.

Jak je to s placením? Péče v hospici je hrazena z více zdrojů. Část zdravotní a ošetřovatelské péče je hrazena ze zdravotního pojištění, přičemž pojišťovny hradí svým pojištěncům pouze úzce specifikovanou zdravotnickou péči. Vzhledem k tomu, že hospic poskytuje svým klientům péči širšího, tj. i nezdravotnického charakteru, včetně nadstandardního vybavení pokojů, připlácí si pacient v našem zařízení za tyto služby, jež zdravotní pojišťovna neproplácí. Na úhradě sociální složky péče se podílí klient určitou částkou denně dle pravidel jednotlivých zařízení. Tato částka je vždy úměrná možnostem klientů tak, aby byla péče dostupná pro každého. Každý hospic má vlastní ceník služeb, o němž vás informují. Náklady na 1 lůžko a den činí cca 2500 Kč, zdravotní pojišťovna uhradí cca 1400,- Kč, malé procento hradí pacient. Každý hospic se zároveň snaží získat státní dotace a dary od sponzorů, fyzických i právnických osob, které slouží k dofinancování chybějících nákladů. Příbuzný, který se v hospici u nemocného ubytuje, platí určitou částku za den, stravování si může zajišťovat sám (lze použít kuchyňky na oddělení), nebo si může jídlo objednat.

Jak je to s přepravou? Podle stavu pacienta zajistí přepravu buď ošetřující lékař sanitou, nebo rodina pacienta.

Pobyt příbuzného v hospici je nejlepším darem, který může rodina nemocnému dát!